Żywność. Wiedza. Zdrowie. Podcast Stowarzyszenia Spożywo
Stowarzyszenie Spożywo
Kategorie: Zdrowie
Słuchaj najnowszego odcinka:
Dziś dla Was wspaniały wywiad, a już jutro odbędzie się konferencja online na którą ogromnie zapraszamy:
https://nutribiota.pum.edu.pl/
Nawet jeśli ten termin nie jest dla Ciebie wygodny to wykup dostęp i oglądnij wykłady później!
„JAK SKUTECZNIE I BEZPIECZNIE MOGĘ POMÓC PACJENTOWI, KTÓRY PRZECHOROWAŁ COVID-19?
Widzimy rosnącą rzeszę osób, które przechorowały COVID-19 i doświadczają długofalowych powikłań. Do specjalistów zaczynają napływać ozdrowieńcy z problemami neurologicznymi, psychicznymi, pulmonologicznymi, kardiologicznymi, żywieniowymi… Lista wydłuża się coraz bardziej.
Dla mnie pytanie zasadnicze brzmi, jak pomóc w terapii pacjenta po przebiegu żołądkowo – jelitowym z dysbakteriozą? Następnie staram się o odpowiedź, co doradzić osobie, która przed chorobą była bardzo aktywna fizycznie, a obecnie doświadcza dramatycznego spadku formy? Czy można implementować „stare” metody do nowej rzeczywistości? Co z pacjentami wyniszczonymi pobytem na OITach? Jak powinna przebiegać terapia w domu? Co z powikłaniami neurologicznymi oraz psychicznymi?
Stara sentencja mówi, że im więcej znaków zapytania tym bardziej jałowa dyskusja, ale nie tym razem i nie w tym gronie! Jak zwykle zaprosiliśmy do wykładów naszych sprawdzonych „naukowych” przyjaciół, praktyków i badaczy w jednym. Żelazną drużynę gwarantującą solidną porcję wiedzy.
Z całego serca zapraszam, bądźcie z Nami na kolejnej edycji Nutribiota.
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Główny organizator konferencji”
O tych problemach rozmawiamy również w dzisiejszym odcinku, do wysłuchania którego serdecznie zapraszamy.
Poprzedni odcinek
-
44 - 2.22. Pacjent po pandemii - jak COVID-19 zmienił naszą rzeczywistość? Rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Ewą Stachowską Thu, 18 Nov 2021
-
43 - 2.21. Fitoterapia jako wsparcie dietetyczne. Thu, 04 Nov 2021
-
42 - 2.20. Żywienie w chorobach nowotworowych. Thu, 21 Oct 2021
-
41 - 2.19 Rynek wydawniczy w dietetyce. Jak powstały najlepsze czasopisma dietetyczne w Polsce. Sat, 09 Oct 2021
-
40 - 2.19. Rynek wydawniczy w dietetyce. Jak powstały najlepsze czasopisma dietetyczne w Polsce. Fri, 08 Oct 2021
-
39 - 2.18. Flexitarianizm - czy ograniczenie mięsa jest zdrowe? Fri, 17 Sep 2021
-
38 - 2.17. Zaburzenia odżywiania w gabinecie dietetyka.  Thu, 02 Sep 2021
-
37 - 2.16. Jak dbać o skórę? Kosmetologia, dietetyka i mikrobiom. Fri, 27 Aug 2021
-
36 - 2.15. Skąd się biorą zdrowi ludzie? Thu, 12 Aug 2021
-
35 - 2.14. Psychobiotyki i probiotyki okiem farmaceuty. Uzależnienia i stres w kontekście mikrobiomu Thu, 05 Aug 2021
-
34 - 2.13. Cukrzyca typu pierwszego. Poradnik żywienia Thu, 29 Jul 2021
-
33 - 2.12. Dieta ketogeniczna w praktyce. Jak zdrowo schudnąć na ketozie. Wywiad z mgr Anną Gudan Thu, 22 Jul 2021
-
32 - 2.11. Jak żyć bez glutenu? Żywienie w celiakii. Wywiad z mgr Martyną Marciniak Thu, 08 Jul 2021
-
31 - 2.10. Jak zadbać od jelita? Wszystko, co warto wiedzieć o osi mózgowo-jelitowej. Wywiad z dr hab. n. med. i zdr. Karoliną Skonieczną-Żydecką Thu, 01 Jul 2021
-
30 - 2.9. SIBO. Nowe zalecenia i zmiany w podejściu do zespołu przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim. Wywiad z mgr Arturem Wesołym Thu, 17 Jun 2021
-
29 - 2.8. Dieta w ciąży i okresie laktacji. Jak żywić siebie dla zdrowia dziecka. Thu, 10 Jun 2021
-
28 - 2.7. Przygotowanie do ciąży. Dieta dla płodności i zdrowia dziecka z Sylwią Budzińską i Justyną Dąbrowską Thu, 03 Jun 2021
-
27 - 2.6. Choroby tarczycy. Dieta w nadczynności i niedoczynności Thu, 27 May 2021
-
26 - 2.5. Uzależnienie od żywności przetworzonej oraz cukru. Dieta MIND w kontekście prewencji chorób neurodegeneracyjnych. Thu, 20 May 2021
-
25 - 2.4. Żywienie w chorobach sercowo-naczyniowych Thu, 13 May 2021
-
24 - 2.3. O walce ze stresem poprzez żywienie i techniki oddechowe rozmawiamy z dr n. med Kariną Ryterską Thu, 06 May 2021
-
23 - 2.2. Jak zdrowo schudnąć? O rozwój dietetyki w Polsce oraz zmianach poglądów konsumentów rozmawiamy z Karoliną Łąkowską Thu, 29 Apr 2021
-
22 - 2.1. Preferencje pokarmowe i wrażliwość smakowa w kontekście genów. Rozmowa z prof. dr hab. Agatą Chmurzyńską Thu, 22 Apr 2021
-
21 - Sezon 2 podcastu Stowarzyszenia Spożywo: Żywność. Wiedza. Zdrowie. Thu, 22 Apr 2021
-
20 - 18. Trądzik. AZS. Łuszczyca. Żywienie w chorobach skóry Mon, 14 Dec 2020
-
19 - 17. Żywienie w sporcie. Regeneracja, wydolność i efektywność w kontekście bilansowania diety sportowca. Sat, 21 Nov 2020
-
18 - 16. Jak wzmacniać odporność? Wspomaganie układu immunologicznego stylem życia, dietą i suplementacją Sun, 08 Nov 2020
-
17 - 15. Trendy dietetyczne 2020 Mon, 02 Nov 2020
-
16 - 14. Antyoksydanty i fluor w diecie. Wywiad z dr Karoliną Jakubczyk. Wed, 14 Oct 2020
-
15 - 13. Rola dietetyka w szpitalu. Wywiad z dietetyk dr Mają Czerwińską-Rogowską  Sun, 27 Sep 2020
-
14 - 12. Depresja - żywienie, suplementacja i inne aspekty Thu, 17 Sep 2020
-
13 - 11. Ryby, czy warto je jeść? Kwasy omega-3 - zastosowanie lecznicze.  Mon, 07 Sep 2020
-
12 - 10. Cukrzyca typu I - przyczyny, objawy i leczenie Fri, 28 Aug 2020
-
11 - 9. Jak jedzą dietetycy? Spożywo od kuchni Sat, 08 Aug 2020
-
10 - 8. Wegetarianizm i weganizm - jak zacząć? Mon, 27 Jul 2020
-
9 - 7.3. O badaniach naukowych - Cz. 3 wywiadu z dr n. med. Dominiką Maciejwską Tue, 14 Jul 2020
-
8 - 7.2 O suplementacji witaminy D - Cz. 2 wywiadu z dr n. med. Dominiką Maciejewską Mon, 13 Jul 2020
-
7 - 7.1. Czym jest bariera jelitowa? - Cz. 1 wywiadu z dr n. med. Dominiką Maciejewską Sat, 11 Jul 2020
-
6 - 6. Błędy, przez które nie możesz schudnąć Sun, 05 Jul 2020
-
5 - 5. PCOS - Zespół Policystycznych Jajników  Fri, 19 Jun 2020
-
4 - 4. Nieswoiste choroby zapalne jelit. Crohn i WZJG okiem dietetyków. Fri, 05 Jun 2020
-
3 - 3. Jak zapanować nad jelitami? Zalecenia w SIBO i IBS Thu, 28 May 2020
-
2 - 2. E-dodatki, samo zło czy mniejsze zło? Thu, 21 May 2020
-
1 - 1. GERD - Dieta przy refluksie Tue, 12 May 2020